Foto 4 Bootjes sophiadevries v2 x4

Ateliier Komma heeft een integraal concept. Er worden exposities gehouden in een woonhuis.

Het huis, het interieur en het uitzicht zijn medebepalend voor de beleving van de tentoonstellingen.

Kunst en een beetje gluren zeg maar.

We hebben een sterke voorkeur voor kunstenaars die "de kunst van het weglaten" verstaan.

Bij wie het niet zozeer gaat om de exacte weergave maar meer om een suggestie, de aanzet  tot een verhaal, een verwondering. Die je als kijker uitnodigt om in gesprek te gaan.

In dat huis met die inrichting in die omgeving. Dat samen maakt een bezoek tot een unieke ervaring.

  

IJsselbiënnale

Van 18 juni tot en met 25 september vindt de IJsselbiënnale plaats. Een kunst- en activiteiten route langs de hele loop van de IJssel zowel in het buitengebied als in de fraaie Hanzesteden. De Biënnale ging vorig jaar, in verband met corona, niet door. Nu hopelijk wel. Het thema van de Biennale is TIJ-TIJD-TIJDELIJKHEID. 

Atelier Komma is in het programma opgenomen en doet dit met twee exposities.

Van 18 juni tot en met 28 juli exposeren Marjon de Jong en Sophia de Vries met de tentoonstelling STILTE KUN JE ZIEN

Van 31 juli tot en met 12 september is het werk van Lenie Bos en Maaike van der Meulen te zien op de tentoonstelling IEDEREEN HEEFT ZIJN RIVIER.

 

 

Foto 5 Landscape in Holland marjondejong v2 x4 

Marjon de Jong

Voor haar schilderingen met inkt op rijstpapier hanteert Marjon de traditionele oosterse kunstvorm SUMI-E. Slechts datgene wat noodzakelijk is wordt geschilderd. Maar wat niet geschilderd wordt, de witte ruimte, is minstens zo belangrijk bij deze techniek.

Met een minimum aan streken een maximum aan verbeeldingskracht bereiken, daar gaat het om bij deze kunst van het weglaten.Voor deze expo worden met name haar (rivier) landschappen geselecteerd.

Atelier Komma vindt het een grote eer om Deventer te laten kennismaken met werk van deze internationaal gewaardeerde meester in de Japanse inktschilderkunst.

Ga voor  meer informatie naar de website www.marjondejong.eu Op de website kunt u ook de film “De schoonheid van de leegte” bekijken

Deze film is door Alexander Oey in opdracht van KRO-NCRV over Marjon gemaakt en is uitgezonden op 7 april 2019 op NPO2 in het programma “De Boeddhistische blik”

 

 

Fernweh 4 1 scaled 

Sophia de Vries

Langs en over de IJssel wordt ook gebouwd. Het water speelt daarbij een cruciale rol. Denk aan overstromingen, ruimte maken voor de rivier, verleggingen. In de objecten van Sophia kunnen we die tijdelijkheid terugvinden. Het stoere en sterke materiaal waarvan ze gemaakt zijn kan wel een stootje hebben maar hun uitstraling is mysterieus, ontroerend kwetsbaar en verstild. 

Haar werk combineert daardoor op een verrassende wijze met dat van marjon de Jong want ook ib het werk van Sophia wordt de kunst van het weglaten vertaan.

Sophia is lid van het Platform Deventer Kunstenaars. 

Meer informatie is te vinden op www.sophiadevries.nl 

 

 

 De Rivier leniebos

 Lenie Bos

Lenie is geboren in Herwijnen een dorp aan de rivier de Waal. Ze heeft haar hart verpand aan de rivier en het kenmerkende rivierenlandschap en is er nog regelmatig te vinden om krabbels en foto's te maken en om alleen maar te kijken, ruiken, voelen, abstraheren en erin door te dringen. 

Bij de stroom krijgt ze schilderingen in haar hoofd. De stroom blijft altijd in haar, komt steeds meer naar buiten. Het is haar werk en haar leven, de stroom (de Waal) dat is Lenie. 

Door deze verinnerlijking weet ze de kwaliteit van de sfeer van het moment feilloos te treffen. Soms uitbundig en kleurrijk soms ingetogen en verstild. Als kijker kom je in haar landschap terecht, mag je meevliegen als een vogel.

Fijn dat haar prachtige werk op deze Biënnale gezien mag worden. Maar liefs 20 werken vallen er te bewonderen. Grote en kleinere doeken en enkele pentekeningen.

Op de website www.leniebos.nl kunt u meer werk van Lenie Bos vinden.

 

 

 IJssel pop up maaikevandermeulen

Maaike van der Meulen

Maaike is boekmaker, margedrukker, papierschepper en illustrator. In 2000 studeerde ze af als illustrator aan kunstacademie Minerva in Groningen. Om het gehele proces van het maken van een boek onder de knie te krijgen leerde ze ook ambachtelijk boekdrukken. (drukken met loden en houten letters)

Haar werk is poëtisch en verfijnd. Ze bouwt haar werk stap voor stap op, laat het intuïtief groeien. Haar inspiratie haalt ze uit materiaalvondsten, technieken, woord en tekst en pop-up boeken.

Dit alles is terug te zien in haar werk waar speelsheid, dieptewerking, beweging en gelaagdheid altijd voor een glimlach zorgen.

Op de expositie zijn enkele werken van haar te zien, waaronder een pop-up boek over de IJssel.

Haar prachtige werk, samen met dat van Lenie Bos, staat garant voor een optimistisch bezoek.

De website van Maaike is www.tantepapier.nl

Openingtijden tijdens de Biënnale.

Wij zijn van dinsdag tot en met zaterdag elke dag van 11.00-17.00 open.

Zondag 1 augustus op de Boekenmarkt zijn wij open!

Maximaal 4 personen per bezoek, tenzij de coronamaatregelen anders voorschrijven.

U kunt ook reserveren 0625524432 of 0570 617546